Alla artiklar

Checklista: Talent Management

I den här checklistan har vi samlat värdefulla tips och råd för att lyckas med ert Talent Managementarbete

Profilbild
Elin Kalmhoff
·4 min läsning

Talent Management är ett samlat begrepp för att bland annat attrahera, utveckla, motivera och behålla högpresterande medarbetare med den kompetens som ditt företag behöver.

Konkurrensen om rätt talanger är idag stenhård, och det är företagen med en väl genomtänkt talangstrategi som kommer att vara vinnarna i kampen om att hitta och behålla rätt medarbetare.

Nedan har vi samlat tips och råd för att lyckas i ert Talent Managementarbete.

Vad får man för positiva effekter av att jobba med Talent Management?

  • Företaget framstår som en mer attraktiv arbetsgivare – både internt och externt

  • Mer kompetenta ledare och medarbetare

  • Lägre personalomsättning

  • Ökad motivation, prestation och nöjdhet bland medarbetarna

  • Ökad sammanhållning inom företaget

Förankra arbetet

Många chefer anser fortfarande att Talent Management är en ”HR-fråga”, trots att det är ett av företagets absolut viktigaste strategiska områden.

För att verkligen lyckas med ert Talent Managementarbete behöver ni först skapa en förståelse för arbetet i hela organisationen. Se till att ni är enade om till exempel vilken kultur, vilka värderingar eller vilken ledarstil ni vill ha, samt hur ni vill framstå som företag. Det är viktigt att få med sig alla chefer i detta – cheferna har en mycket stor inverkan både på hur medarbetarna presterar och hur motiverade de är.

Ställ er därefter frågan om vilken kompetens och vilka färdigheter som saknas och/eller behövs för att nå målen för lönsamhet och tillväxt.

Leta efter motiverade medarbetare internt

Gå därefter igenom och kartlägg vilka kompetenser och talanger som finns i företaget. Dokumentera även färdigheter, expertområden och vad som motiverar medarbetarna i fråga. Först när ni har gjort en utförlig kartläggning kan ni se vilka luckor som behöver fyllas, och vem som eventuellt kan fylla dem internt.

Talang behöver inte nödvändigtvis vara en medfödd förmåga, utan kan ofta istället vara en färdighet som fått rätt förutsättningar för att utvecklas. Leta därför inte bara efter medarbetare med uppenbara talanger, utan även de som har potential, nyfikenhet och driv till att bli en talang.

Tydliggör förväntningar och krav

Gå igenom alla arbetsbeskrivningar i företaget. Är dom tydliga? Behöver dom uppdateras eller kanske göras om helt?

När medarbetare vet vad som förväntas av dom presterar dom bättre, och har en högre chans att både nå och överträffa förväntningarna.

Feedback och uppföljning

Att ge konstruktiv feedback till sina medarbetare (både positiv och negativ) samt följa upp deras prestationer löpande är extremt viktigt. Människor som inte vet när och om de gör rätt eller fel kommer att få svårt att utvecklas i sitt yrke.

Se inte medarbetar- och uppföljningssamtal som ännu en uppgift som måste bockas av, utan ta tillfället i akt att fånga upp potentiella styrkor, svagheter och utvecklingsmöjligheter hos din medarbetare. Löpande guidning och stöd får dessutom dina medarbetare att känna sig trygga och uppskattade.

Tips: När du ger negativ feedback bör du fokusera på det positiva, önskade resultatet snarare än att bara rada upp vad som är eller har blivit fel.

Vidareutbilda och guida rätt

Personlig utveckling och karriärmöjligheter är en stark drivkraft för att få medarbetare att stanna kvar på en arbetsplats.

Ge de medarbetare som är motiverade chansen att utvecklas genom att till exempel erbjuda dem arbetsrotation, olika projektarbeten eller specialuppgifter.

Vidareutbildning kan också skapas via interna mentorskapsprogram, där mentorer och medarbetare regelbundet samlas för att dela med sig av sina erfarenheter eller kunskaper. Mentorskapsprogram gynnar inte bara nyanställda eller juniora medarbetare, utan även de med längre erfarenhet och/eller anställning inom företaget.

Glöm inte bort att även ledare behöver coachning - rätt ledarskap säkerställer att motiverade och engagerade medarbetare får rätt förutsättningar att utvecklas och prestera ännu bättre. Dokumentera alltid all utbildning och coachning som medarbetare och chefer får.


Har du ytterligare frågor?