Alla artiklar

Checklista: Jämställdhetsarbete

Alla företag är skyldiga att jobba med jämställdhetsarbete, för företag över 25 anställda är dokumentationskraven betydligt strängare. Vår checklista ger dig överblick över kring hur du bör strukturera ditt företags jämställdhetsarbete.

Profilbild
Jan-Erik NilssonUtbildare & kursledare
·4 min läsning

Företag som har 25 anställda eller fler vid ingången av kalenderåret ska skriftligen dokumentera sitt jämställdhetsarbete. I detta ingår bland annat att ta fram en lönekartläggning och beredskapsplan mot sexuella trakasserier och trakasserier.

Företag med färre än 25 anställda vid ingången av kalenderåret är skyldiga att bedriva samma jämställdhetsarbete som de företag som har 25 anställda eller fler. Däremot behöver arbetet inte skriftligen dokumenteras.

Nedanstående checklista ger vägledning kring hur företagets jämställdhetsarbete bör bedrivas.

1. Skapa arbetsgrupp

Jämställdhetsarbetet ska ske i samverkan med representanter från arbetstagarsidan även om ansvaret ligger hos företaget. Bilda en arbetsgrupp med företrädare för företaget och facket, alternativt andra arbetstagarrepresentanter. Kontrollera om eventuella kollektivavtal innehåller regler avseende jämställdhetsarbetet. Säkerställ att dessa kommer med i dokumentationen.

2. Kartlägg nuläget

Gör en kartläggning av jämställdhetsläget i företaget och utgå från områdena i diskrimineringslagen:

  • Arbetsförhållanden

  • Bestämmelser och praxis om löner och andra anställningsvillkor

  • Rekrytering och befordran

  • Utbildning och övrig kompetensutveckling, och

  • Möjligheter att förena förvärvsarbete med föräldraskap

Om kartläggningen visar att likvärdiga förhållanden för kvinnor och män uppnåtts på något område så behövs inga mål eller åtgärder för just det området. Argumentation för detta skall finnas i dokumentationen. Företagets målsättningar och åtgärder för respektive område samt hur dessa skall uppnås, skall finnas beskrivna i dokumentationen.

3. Analysera och åtgärda

3.1 Arbetsförhållanden

De arbetsförhållanden som råder ska analyseras genom en kartläggning där man beskriver hur arbetsmiljön, både den fysiska och den psykiska, passar för kvinnor och män. Om det finns hinder för någondera av könen i arbetet ska dessa beskrivas åtgärder för hur dessa skall minskas.

3.2 Föräldraskap kombinerat med arbete

Företaget ska underlätta för män och kvinnor att kunna kombinera föräldraskap med arbete. Exempel på saker som kan kartläggas är praxis för när på dagen möten ligger, kraven på övertid ser ut, vilken inställning till föräldraledighet för både män och kvinnor som råder på företaget.

3.3 Förhindra & förebygga sexuella trakasserier

Företaget är skyldigt att förhindra och förebygga sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön. Ett led i detta är att utforma riktlinjer och policys mot trakasserier samt en rutin (beredskapsplan) för hur man ska göra när trakasserier upptäcks. Riktlinjer eller policy mot trakasserier ska innehålla förbud mot sexuella trakasserier och trakasserier på grund av kön.

Rutinen (beredskapsplanen) har några obligatoriska innehållskrav,

  • Kontaktpersoner för var man kan vända sig när man upplever sig utsatt för trakasserier

  • Vilka regler som gäller för utredning av trakasserier

  • Ansvarig person för att trakasserierna åtgärdas

  • Hur stödet ska se ut för den som upplever sig vara utsatt för trakasserier

Arbetsgivaren är ansvarig för att utreda och sätta stopp för trakasserier samt även informera alla anställda om de riktlinjer och den rutin som finns.

3.4 Rekrytering

Kartlägg hur företaget jobbar med rekrytering, befordran, utbildning och övrig kompetensutveckling. Inom varje område skall en jämn könsfördelning råda, vilket betyder ett förhållande på minst 60/40. Kartläggningen kan exempelvis innehålla information om man i rekryteringsprocessen jobbar för att få fler sökande av det underrepresenterade könet, om alla arbetstagare har samma möjligheter att söka lediga ställningar i företaget oavsett kön samt att alla anställda har samma möjlighet till befordran.

Åtgärda med att exempelvis:

  • erbjuda kompetensutveckling i syfte att främja möjligheterna till befordran.

  • använda extern rekrytering för att jämna ut könsfördelningen. Uppmuntra sökande av det underrepresenterade könet men ändå säkerställa att platsannonser etc. ändå riktar sig till båda könen.

  • i vissa fall använda positiv särbehandling (OBS! regler för hur detta skall ske finns att tillgå hos Diskrimineringsombudsmannen).

3.5 Kartlägg & analysera företagets praxis om löner

Analysera regler och praxis kring löner och beskriv löneskillnader för likvärdiga arbeten. Upprätta en handlingsplan med åtgärder för att utjämna eventuella löneskillnader mellan könen (Se Checklista: Lönekartläggning).

4. Utvärdera föregående års jämställdhetsarbete

Gör en utvärdering av tidigare jämställdhetsarbete genom att jämföra föregående års skriftliga dokumentation med nuläget utifrån den kartläggning som har gjorts via punkterna ovan. Utvärdera utifrån metoder för jämställdhetsarbetet, vilka effekter som uppnåtts samt vilka målsättningar man haft och till vilken grad de uppnåtts.

5. Upprätta en plan för det kommande jämställdhetsarbetet

Gör en plan som beskriver vilka åtgärder som behöver vidtas för att öka jämställdheten utifrån genomförd kartläggning. Planen skall innehålla en tydlig nulägesbeskrivning som du kan jämföra mot vid nästa års jämförelse av uppnådda mål etc. Beskriv även hur arbetet gått sedan föregående års utvärdering.


Har du ytterligare frågor?

Mer från easy2perform